Tırnak mantarı görülme sıklığı ayak parmak mantarlarına göre 20 kat daha fazladır. Mantar sık olarak baş parmak tırnağında görülür.
Tırnak mantarının oluşumunu;
• Diyabet
• Aşırı ayak terlemesi
• Tırnağa gelen darbeler ( Sıkan ayakkabı, ayakkabı vurması, hijyene dikkat etmeden yapılan manikür-pedikür, vb.)
• Kan dolaşımının bozulması
• Yaşlılık
• Yetersiz gıda alımı
• Bağışıklığın azaldığı durumlar (Kemoterapi, İmmün baskılayıcı ilaç kullanımı, AİDS, vb.) tetiklemektedir.
Tırnak mantar tedavisinde cerrahi yöntemler, ağız yoluyla alınan ve/veya yerel sürülen ilaçlar kullanılmaktadır. En etkili yöntem ağız yoluyla kullanılan mantar ilaçları olmakla birlikte hiçbir yöntem tırnak mantarını tamamen tedavi edememektedir. Bu durumda sıklıkla tırnak mantarında yineleme ile karşılaşılmaktadır. Ağız yoluyla verilen ilaçlar tedavide yüksek düzeyde başarı sağlamakla birlikte uzun süreli ve düzenli ilaç kullanmayı gerektirmektedir. Bu tür mantar ilaçlarının karaciğer üzerinde olumsuz etkileri olabilmektedir. Bu nedenle karaciğer fonksiyonunu gösteren bazı kan testleri ile düzenli kontrol edilmesi ve belli bir düzeyin aşılması halinde ilaçların kesilmesi gerekebilir.
Tırnak mantarında kullanılan krem, eritici bant ve tırnak cilası şeklindeki ürünlerle belli bir başarı elde edilebilir. Tırnak plağının avulsiyonu yani tırnak çekimi de tırnak mantarı tedavisinde bir yöntemdir. Ancak bu yöntem tek tırnak tutulumu olanlarda uygulanması kolay olmakla birlikte birden fazla tırnak tutulumu olduğunda pratik olmaktan uzak bir teknik haline gelir.
Lazerle tırnak mantarı tedavisi;diğer tedavilere yanıt alınamamış veya diğer tedavilerin kullanılamadığı vakalarda, yan etkisiz, tırnakta anormal değişikliklere neden olmayan, direnç gelişmeyen önemli bir tedavi seçeneği oluşturmaktadır.
Bende vardı bir dönem ama tırnak mantarı gibi birşey tırnaklarımın üctü çatlıyordu ve bir jel benzeri bir ilaç aldım kullandım uzun bir süre şimdi büyük ölçüde azaldı bilginiz olsun.