Dövmeleri yok etmek amacıyla kullanılan lazer ışınları deri yüzeyine zarar vermeden geçerek deri içindeki koyu renkli dövme pigmentine ulaşır. Dövme pigmenti lazer ışığını emerek ışıktaki enerjiyi ses ve ışığa dönüştürür. Bu sayede deri içindeki büyük parçalar halinde bulunan pigment açığa çıkan enerji ile çevre dokuya zarar vermeden küçük parçacıklara ayrışır. Vücudun bağışıklık sistemi küçük parçacıklara ayrılmış dövme boyasını daha kolay emer ve yok eder.
Her dövme yok edilebilir mi?
Çoğunlukla yok edilir ama bu kural her zaman geçerli değildir. Günümüzde dövme silme lazerleri çok ileri teknoloji ile üretilmektedir. Birçok ana rengi lazerle silmek mümkün olmakla birlikte mor, pembe, sarı renklerin bazı tonları ten rengi ve beyaz renkli dövmeler maalesef lazer ile silinememektedir. Bu nedenle ileride dövme sildirmeyi düşünenlerin lazerle çıkması zor ve/veya imkansız olan renkleri kullandırmamalarını öneririz.
Dövmelerin lazerle silinmesi kaç seans gerektirir?
Dövmelerin lazerle silinmesinde seans sayısını kullanılan boya, uygulanan teknik, kullanılan boya miktarı ve kullanılan lazer türü belirler. Dövme silme seans sayısı 5-15 seans aralığıdır.
Dövme silme seans aralıkları ne kadardır?
Dövme silmede seans aralıkları 6-8 haftadır.
Dövme silmede seans aralıkları kısaltılamaz mı?
Dövme silme tedavisinde deri yüzeyinde oluşan kabuklanma 3-4 gün içinde düzelir. Deri yüzeyinin normalleşmesine rağmen deri altında tetiklenmiş olan boyanın vücuttan uzaklaştırma işlemi devam eder. Bu nedenle vücuttan uzaklaştırılan maddelerin mümkün olduğu kadar fazla uzaklaştırılması ve deri destek dokusunun normalleşmesini beklemek gerekir. Dövme silmede ikinci veya daha ileri seanslar da en erken 6- 8 hafta sonra alınır. Bazen aranın daha fazla uzatılması da istenebilir. Ancak daha sık tedavi seansına girmek isterseniz daha sık aralıklarla seanslara alınabilirsiniz.
Lazerle dövme silmede bazı vakalarda işlemden sonra bir değişim gözlenmemesinin sebebi nedir?
Bu durum tamamen normaldir. Dövme silmede lazer tedavisine alınan yanıt kullanılan boyaya, tekniğe ve vücudun lazerle yapılan işleme verdiği tepkiye bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Tedaviden sonra ne yapılmalı?
• Tedavi alanına düzenli aralıklarla buz kompleksi yapın
• Tedavi alanını mümkün olduğunca yukarıda istirahat halinde tutun
• Doktorunuzun önerdiği kremi tedavi alanına uygulayın
• 2 gün sıcak su, sauna, buhar banyosu gibi uygulamalardan uzak durun
• Deride kabuklanma varsa kabuklanma düzelinceye kadar havuza veya denize girmeyin
• Tedavi sonrasında yukarıdaki kurallara uyulduğu halde gelişen kızarıklık, ağrılı şişlik, zonklama gibi bir yakınma olursa en kısa sürede doktorunuzla irtibat kurun
Lazerle dövme silme tedavisi sonrasında herhangi bir kısıtlama var mı?
Dövmelerin lazerle silme tedavisi sonrasında 3-4 gün içinde bir kabuklanma, kızarıklık olacaktır. Bu süreçte havuza, denize girmek sakıncalıdır. Yaranın uygun bir temizleyici ile temizlenmesi 2-3 gün pansuman ile dış ortamdan korunması uygun olur. Güneşlenme sakıncalıdır.
Dövmenin kısmi olarak çıkarılması mümkün müdür?
Evet mümkündür. Dövmenin içindeki bir yazı veya desenin yok edilmesi işlemlerini yapabilecek incelikte lazerler ve teknikler kullanılmaktadır.
Kalıcı makyajları dövme lazeri ile çıkarmak mümkün mü?
Bazı kalıcı makyaj boyaları metalik alt yapıya sahiptir. Bu metalik ürünlerle lazer ışığı karşılaştığında koyu hatta siyah renge dönebilir bu durumda tedavisi çok daha zor bir durum oluşabilir. Bu siyahlık çoğu zaman dövme tedavi lazerlerine yanıt vermez ancak lazer peelingle çıkarılabilir. Bu işlemin lekelenme, keloid, skar gelişimi gibi riskleri bulunmaktadır. Bu nedenle ten rengi, kırmızı, karışık renklerle elde edilmiş kalıcı makyaj boyalarının lazerle tedavisi sınırlıdır.
Lazerle dövme silme deride iz bırakır mı?
Lazerle dövme silme tedavilerinin büyük çoğunluğunda kalıcı bir lekelenme veya iz gelişmemektedir. Fakat her tıbbi işlem beraberinde belli riskleri getirir. Deri de diğer organlarda olduğu gibi sorun yaşayabilecek bir yapıya sahiptir. Eğer vakanın geçmişte keloid, hipertrofik skar gibi tıbbi geçmişi varsa bu tür vakalarda sorun gelişme riski artmaktadır. Uygulama öncesi ve sonrası uymanız gereken kurallara uyduğunuz takdirde genellikle sorun yaşamadan dövmenizi silmek mümkün olmaktadır.
Lazerle dövme silme ağrılı bir işlem midir?
Ağrı duyumsaması kişiye özeldir. Aynı uygulamada hissedilecek ağrı hissi vakadan vakaya değişmektedir. Genelde dövme silme işleminde ağrı eşiği düşük olup, ağrı hissini azaltmak için anestezik kremle uyuşturmak ve işlem sırasında soğuk hava ile tedavi alanını soğutmak ağrı hissini azaltmaya yardımcı olunur.
İşlemden önce nasıl bir hazırlık gereklidir?
• Tedavi alanının güneşten korunması gereklidir
• Tedaviden 2 hafta kadar önce tedavi alanını güneşten koruyun
• Tedaviden 1 gün önce ve tedavi günü aspirin, kan sulandırabilen diğer ağrı kesiciler ve ilaçlar alınmamalıdır
• Demir ilacı kullanılıyorsa tedaviden 1 hafta önce kesilmelidir
• Tedaviden 30-45 dk. önce doktorunuzun önereceği anestetik krem tedavi alanına sürülmeli ve streç film ile sarılmalıdır
Bende sevgilimin adını yaptırmıştım dövme yaptırmaz olaydım adam beni aldattı sonra sildirmek için çok çektim ama hala iz kaldı bilmiyorum geçermi.